Εάν λάβετε στα σοβαρά αυτές τις 6 συμβουλές για την φροντίδα των inline skates σας, θα γίνει το ρολάρισμα σας πιο εύκολο, ασφαλές και τελικά και πιο οικονομικό…
Η βασική φροντίδα τους ξεκινά από την στιγμή που τα αγοράζουμε και τα πρωτοφοράμε.
Ο τρόπος που τους συμπεριφερόμαστε, δείχνει το πόσο τα “αγαπάμε” και τα “νοιαζόμαστε” και θέλουμε να τα έχουμε σε καλή κατάσταση για “να μας προσέχουν” κι εκείνα όταν τα φοράμε και βασιζόμαστε επάνω τους όταν τρέχουμε ή κάνουμε άλματα.
Μικρές κινήσεις προσοχής λίγων λεπτών αρκούν για να κρατήσουμε σε άψογη κατάσταση τα πατίνια μας ασχέτως του χρόνου που αφιερώνουμε στα ρόλερς. Μην κρίνετε το εξωτερικό τους, το οποίο είναι λογικό να φθαρεί, να γδαρθεί ακόμη και να ξεβάψει, ανάλογα με τις βόλτες που κάνουμε ή τα κόλπα που προσπαθούμε να βγάλουμε και τις πτώσεις που έχουμε.
Το σημαντικό είναι να τα κρατάμε στην σωστή φόρμα έτσι ώστε να αγκαλιάζουν πάντα σωστά το πόδι μας και να μην μας πονάνε όσες ώρες και να τα φοράμε, καθώς επίσης και να ελαχιστοποιήσουμε την ανάγκη για ανταλλακτικά λόγω των σπασμένων στοιχείων. Και άντε να βρεις τα σωστά ανταλλακτικά που ταιριάζουν στα δικά σου rollers αλλά και πόσο χρόνο θα κάνει να έρθουν τα ανταλλακτικά που παρήγγειλες…!!!
Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω 6 συμβουλές για την φροντίδα των inline skates σας και δεν θα βγείτε χαμένοι!
1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν τελειώνουμε την προπονησούλα μας είναι να κλείνουμε τα ρόλερς μας σωστά.
Τι σημαίνει σωστά: η “γλώσσα” της μπότας να μπει σωστά μέσα στην μπότα και όχι να μείνει η μισή μέσα και μισή έξω ή όλη από έξω.
Επίσης, είναι καλό να την ελέγξουμε ότι έχει επιστρέψει στην σωστή θέση (να είναι ίσια και να δημιουργεί έναν μικρό κύκλο μαζί με την μπότα) γιατί όταν θα τα ξαναπάρουμε στα χέρια μας για να τα βάλουμε στα πόδια μας, αν η “γλώσσα” έχει στραβώσει, αυτό θα έχει αντίκτυπο στο πως θα “κάθεται” επάνω στο καλάμι μας και αν θα μας πονάει η μπότα στο τέλος της προπόνησης ή όχι.
2. Δεύτερον, θα πρέπει να κλείσουμε σωστά – σαν να τα φοράμε – τα πλαστικά strap που ασφαλίζουν την μπότα των ρόλερς συνήθως στο σημείο της γάμπας.
Αντίστοιχα εάν υπάρχει πλαστικό strap στο ύψος του αστραγάλου, τότε το ασφαλίζουμε και αυτό σωστά.
Ο λόγος που τα κλείνουμε είναι για να διασφαλίσουμε ότι όσο καιρό και να αφήσουμε τα rollerskates μας στην αποθήκη αχρησιμοποίητα, δεν θα χαλάσει η φόρμα της μπότας και επιπλέον για να μην τυχόν σπάσουν τα πλαστικά δεσίματα εάν παραμείνουν ανοιχτά και μπλεχτούν μεταξύ τους μέσα στην τσάντα που τα έχουμε “πετάξει”.
3. Μαζεύουμε τα κορδόνια στην μία πλευρά ή τα ρίχνουμε όμορφα όμορφα μέσα στην μπότα.
4. Εάν υπάρχει velcro strap στο ύψος του αστράγαλου, τότε το κλείνουμε και αυτό, επανωτίζοντας το θηλυκό με το αρσενικό μέρος.
Ο λόγος είναι απλός: για να μην επιτρέψουμε στο velcro να κολλήσει οτιδήποτε σκουπίδι, τρίχα, κλωστή, ψίχουλο κτλ που θα βρει μέσα στην τσάντα μας.
5. Τέλος, κρατάμε και μεταφέρουμε τα πατίνια μας από τον μικρό ιμάντα/κορδελίτσα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της γάμπας και ποτέ μα ποτέ από τα πλαστικά strap.
6. Φυσικά, δεν ξεχνάμε όταν επιστρέψουμε στο σπίτι μας, να τα βγάλουμε από την τσάντα και να αφήσουμε να αεριστούν καλά μέχρι την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Προσέχουμε να είναι σε ένα περιβάλλον στεγνό, μακριά από υγρασία και πολύ ήλιο.
Εάν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε σύντομα, λόγω προβλημάτων υγείας, ταξιδιού, καιρικών συνθηκών κτλ. τότε φροντίζουμε να τα αποθηκεύσουμε στην τσάντα τους αλλά αφήνοντας την ελαφρώς ανοιχτή από επάνω έτσι ώστε να αναπνέουν και αφού φυσικά έχουν αεριστεί πολύ καλά.
Τέλος, καλά θα είναι που και που να ρίχουμε μια γενική ματιά στις ρόδες, τις βίδες και τους άξονες .
Αν παρατηρήσουμε κάποιο χαλάρωμα να είμαστε έτοιμοι να τα σφίξουμε πριν βγούμε για την βόλτα μας, γιατί είναι κρίμα να ξελασκάρουν και να γίνουν επικίνδυνα για την ακεραιότητα μας ή ακόμη και να χάσουμε κάποια ρόδα στο δρόμο.
Εάν λοιπόν καθιερώσουμε αυτή την μικρή ρουτίνα κάθε φορά που τα βγάζουμε από τα πόδια μας, τότε θα έχουμε κρατήσει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση τα πατίνια μας και αυτά θα μας αποζημιώσουν για το πόσο καλά τα φροντίσαμε την επόμενη φορά που θα τα φορέσουμε.
Συνοψίζοντας, ρίξτε μια γρήγορη ματιά και στον παρακάτω πίνακα….
Καλό ρολάρισμα!