Grass Stop – Σταμάτημα στο χορτάρι με τα πατίνια

Grass Stop – Σταμάτημα στο χορτάρι με τα πατίνια

Σε περίπτωση που πρέπει να σταματήσετε μέσα σε έναν πανικό, καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες! Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ότι το off-piste δεν προορίζεται μόνο για σκι στο απάτητο χιόνι , αλλά ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ακόμη και με τα roller σας:  μια διέλευση από έναν σκύλο, μια οικογένεια στην βόλτα ή ένας ποδηλάτης και πολλά άλλα.

Μια φορά κι έναν καιρό…

Είναι μια υπέροχη Κυριακή πρωί και βγήκατε να πατινάρετε στην παραλία για να ευχαριστηθείτε τον καιρό. Και εκεί που τρέχετε με φουλ ταχύτητα με τα πατίνια σας, ξαφνικά πετάγεται μπροστά σας ένα μικρό παιδάκι που κυνηγά την μπάλα του …. οι επιλογές σας είναι μετρημένες … ή θα πέσετε επάνω στο παιδάκι με αποτέλεσμα να χτυπήσετε και εσείς αλλά και εκείνο ή θα πρέπει να βρείτε τρόπο να σταματήσετε ΑΜΕΣΑ…

woman-falling-down-with-inline-skates

Ποιο είναι το επόμενο σας βήμα λοιπόν; Τι θα γινόταν αν δοκιμάζατε εκείνο το διπλό back flip που μάθατε την προηγούμενη μέρα; Μια κολοτούμπα στον αέρα επάνω από το παιδάκι μήπως; Μήπως να σωριαστείτε κάτω στο έδαφος; Κακή ιδέα, πολύ κακή ιδέα ….το κακό έρχεται… οι γρατσουνιές θα είναι ατελείωτες και ο πόνος φοβερός!

Ρίχνετε μια ματιά στο πλάι… Το καταπράσινο γρασίδι φαίνεται πιο φιλόξενο και θα σώσει το σώμα σας από την άσφαλτο. Αλλά και εκεί πρόκειται να καταρρεύσετε αργά, να πέσετε με τα μούτρα, να φάτε ίσως λίγο γρασίδι με τα μπροστινά δόντια σας, να γίνετε το γέλιο των περαστικών στο καλύτερο της Κυριακής τους…  Γιατί να μην προσπαθήσετε να σώσετε το πρόσωπό σας δείχνοντας πόσο εύκολο είναι να κυλήσετε με τους τροχούς σας επάνω στο χορτάρι;

falling-down-with-inline-skates

Υπάρχει τρόπος για να είστε «παντός εδάφους» χωρίς να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Βγείτε από τον δρόμο σας, ελέγξτε τα  πόδια σας, λυγίστε τα ελαφρώς  χωρίς να πιέσετε, βάλτε το βάρος του σώματος σας στα τακούνια σας και τρέξτε στο γρασίδι όσο πιο γρήγορα μπορείτε.  

Σταμάτημα στο γρασίδι… Grass Stop.

inline-skating-grass-stopΣηκώστε το δάκτυλο του μπροστινού ποδιού σας και κυλήστε στη φτέρνα (του μπροστινού ποδιού) για να ετοιμαστείτε να μπείτε στο γρασίδι.
Το γρασίδι θα προκαλέσει τεράστια επιβράδυνση, οπότε κρατήστε σφιχτό το κορμί σας για να διατηρήσετε την ισορροπία σας.
Μπαίνοντας στο γρασίδι, θα χάσετε την ταχύτητά σας σε λίγα μέτρα, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει να σκαλώσουν τα πατίνια σας εάν η επιφάνεια είναι πολύ μαλακή.
Μπορείτε να τρέξετε σαν να ήσασταν εκτός πατινάζ ή να ρολάρετε με τα πόδια σας ανοιχτά, εάν η επιφάνεια δεν σας επιβραδύνει πολύ.
Εάν η επιφάνεια σας επιτρέπει να κυλήσετε, μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας να κυλήσει και να μειωθεί η ταχύτητα χωρίς να χρειάζεται να τρέξετε.
Θα κόψετε την ταχύτητά σας σταδιακά. Και ναι … μετά από λίγα μέτρα έχετε σταματήσει ….ουφ!!!  Τώρα μπορείτε να ευχαριστήσετε πνευματικά το γρασίδι ακόμη και να το αγκαλιάσετε …και σωθήκατε και δεν γίνατε ρεζίλι!

Το κλειδί για το Grass Stop είναι να κρατάτε το πάνω μέρος του σώματός σας σταθερό και να αποφύγετε να σκύψετε  προς τα εμπρός όταν τα πατίνια σας γραπώνουν στο γρασίδι.

Για να μάθετε το Grass Stop, βρείτε ένα ωραίο πεζοδρόμιο με ομαλή μετάβαση στο γρασίδι. (Αποφύγετε το υγρό γρασίδι, το υγρό έδαφος και τις λάσπες).

Η ακολουθία για το Grass Stop είναι: κάμψη, ψαλίδι και κάτω- πίσω.

Κάμψη
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να λυγίσετε τα γόνατά σας, πιέζοντας τις κνήμες σας προς τα εμπρός στις γλώσσες των πατινιών σας. Αυτό μειώνει το κέντρο βάρους σας.

grass-stop-ψαλίδιΨαλίδι
Στη συνέχεια, ψαλιδίστε τα πόδια σας, ωθώντας το ένα μπροστά από το άλλο στο άνοιγμα των ώμων. (Μπορείτε να οδηγήσετε με το πόδι που αισθάνεστε πιο άνετα.) Αυτό σας δίνει μεγαλύτερη βάση τροχού για μεγαλύτερη σταθερότητα. Μην προσπαθήσετε να ευθυγραμμίσετε τα πόδια σας, το ένα ακριβώς μπροστά από το άλλο. Αυτό θα εμπόδιζε την ισορροπία σας και θα μείωνε τη σταθερότητα.

grass-stop-κάτω και πίσω Κάτω και πίσω
Τέλος, μετακινήστε το βάρος σας προς τα κάτω και προς τα πίσω πάνω από τον ποπό σας. Αφήστε το προβάδισμά σας να ενεργήσει σαν ένα εξωτερικό στήριγμα. (Ειδικά οι ψηλοί σκέιτερ, ειδικά, θα πρέπει  να καθίσουν  χαμηλά για να μην γείρουν προς τα εμπρός όταν χτυπούν το γρασίδι).
Καθώς μεταβαίνετε από το πεζοδρόμιο στο γρασίδι, κρατήστε τους κοιλιακούς μύες σας σφιχτούς. Παράλληλα κρατήστε και την πλάτη σφιχτή. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας πίσω από το πίσω πόδι σας. Εάν βρίσκεστε στη σωστή θέση, θα πρέπει να μπορείτε να μετακινηθείτε χωρίς διακοπή.

Αφού καταλάβετε πως λειτουργεί το Grass Stop, δοκιμάστε το σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Δείτε πόσο μακριά μπορείτε να κυλήσετε στο γρασίδι και να εξασκηθείτε στο γρασίδι τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά.

Θα διαπιστώσετε ότι η τεχνική Grass Stop είναι επίσης χρήσιμη όταν κυλάτε σε τραχύ πεζοδρόμιο ή πάνω σε συντρίμμια. Άρα αφιερώστε χρόνο για να το μάθετε. Ποτέ δεν ξέρετε τι εμπόδιο θα βρεθεί μπροστά σας και πρέπει να είστε έτοιμοι.

grassSkating-πέρασμα μέσα από το γρασίδι Πέρασμα μέσα από το γρασίδι

Εάν θέλετε να περάσετε από την επιφάνεια και να επιστρέψετε σε σκληρό έδαφος, εάν αυτό είναι δυνατόν, αφήστε τον εαυτό σας να κυλήσει, κρατώντας σε συνοχή όλο το σώμα σας, ακολουθώντας τις συμβουλές παραπάνω και δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην επαναφορά σας από το ένα έδαφος στο άλλο. Για να είναι επιτυχής η διαδικασία, το έδαφος πρέπει να είναι αρκετά σκληρό, γενικά περισσότερο γη από το γρασίδι. Το σωματικό σας βάρος πρέπει να βρίσκεται στα τακούνια σας. Αν μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Όλα είναι θέμα εξάσκησης πάντως!

Καλή επιτυχία!