You are currently viewing Inline skates ή πατίνια με 4 ρόδες ?

Inline skates ή πατίνια με 4 ρόδες ?

Είμαι αρχάριος. Γιατί να διαλέξω τα inline skates ή πατίνια με 4 ρόδες ?

Όλοι αναρωτιούνται με τι είδους πατίνια να ξεκινήσουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους. Σε πολύ κόσμο υπάρχει στην άκρη του μυαλού η εντύπωση πως τα πατίνια με 4 ρόδες είναι πιο ασφαλή και σου δίνουν καλύτερη ισορροπία ενώ ότι τα inline skates γι αυτό το λόγο είναι πιο δύσκολα. Για να δώσετε την απάντηση μόνοι σας, αναρωτηθείτε το εξής: όταν κάποιος ξεκινάει να μάθει Ice Skating φοράει 2 λεπίδες κάτω από τις μπότες για να έχει καλύτερη ισορροπία????

powerslide zoom black 80

Λάβετε υπόψιν σας επίσης ότι τα inline skates μπήκαν δυναμικά στον χώρο κατά την δεκαετία 1980 από τους αδερφούς Scott and Brennan Olson που ίδρυσαν την εταιρεία Rollerblade, οι οποίοι βελτίωσαν τα προϋπάρχοντα inline skates στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν τις προπονήσεις του αγαπημένου τους αθλήματος, Ice Hockey, το καλοκαίρι που δεν είχε πάγους.

Επίσης, η τεχνική που χρησιμοποιούν τα Inline skates είναι σε μεγάλο ποσοστό όμοια με την τεχνική του ice skating και του ski στο βουνό. Κατά συνέπεια, όποιος κάνει καλά ρόλερς, μπορεί πολύ εύκολα να μάθει πατινάζ στον πάγο και να κάνει σκι στο βουνό. Μάλιστα πολλές ομάδες χειμερινού σκι προπονούνται το καλοκαίρι με τα πατίνια τους με το πρόγραμμα skate to ski (πχ. Rollerblade skate to ski programm) για να μην χάσουν την επαφή τους με το βουνό.

Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν, συχνά πιστεύουν ότι οι φαρδύτερες ρόδες των quads skates (περίπου 3-4cm η κάθε μία) και η θέση των τροχών παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα με αποτέλεσμα λιγότερες πτώσεις. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο καθώς το πατίνι έχει ακριβώς το μέγεθος του ποδιού και οι τροχοί είναι τοποθετημένοι σε μια κοντή βάση, με τους 2 πίσω τροχούς να βρίσκονται ακριβώς κάτω από την φτέρνα, κάτι που οδηγεί πολύ εύκολα σε πτώσεις προς τα πίσω εάν ο roller skater γέρνει πολύ πίσω ή ρίξει το βάρος του σώματος περισσότερο στη φτέρνα από ότι πρέπει. Επιπλέον το φάρδος των τετράτροχων πατινιών μπορεί να διευκολύνει το σκάλωμα των εσωτερικών τροχών σε οποιοδήποτε εμπόδιο βρείτε στο δρόμο σας (πετραδάκι, ανωμαλία εδάφους κτλ.) με αποτέλεσμα να σκοντάφτετε και να πέφτετε πιο συχνά.

Τα inline skates πατίνια έχουν μακρύτερες βάσεις που εκτείνονται πέρα από τα δάχτυλα των ποδιών και τις φτέρνες. Αυτό τα καθιστά πολύ πιο σταθερά και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πτώσεις προς τα πίσω, ενώ οι στενοί τροχοί (πάχους max 1 cm) δεν μπορούν να σκαλώσουν εύκολα σε ανωμαλίες, ενώ αντιθέτως τις προσπερνούν πιο εύκολα και ανώδυνα.

Τα inline skates έχουν συνήθως τροχούς μεγάλης διαμέτρου που τα καθιστά πολύ πιο κατάλληλα για ρολάρισμα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς μπορούν εύκολα να κυλήσουν πάνω από εμπόδια (όπως πετραδάκια και κλαδιά, αρμούς πεζοδρομίων και ανωμαλίες εδάφους) και να τα προσπεράσουν, επιτρέποντάς μας να κάνουμε πιο άνετα τις βόλτες μας σε εξωτερικούς χώρους, σε πεζοδρόμια και πλακόστρωτα, σε ποδηλατοδρόμους ή ακόμη και στους δρόμους. Μπορείτε να ευχαριστηθείτε βόλτες σε παράδρομους στην εξοχή ή να περιπλανηθείτε μέσα στην πόλη σε άγνωστα σοκάκια.

Με τα inline skates μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα αερόβια άσκηση αναπτύσσοντας ταχύτητα, χωρίς να κουράσετε τα γόνατα σας όπως γίνεται με το τρέξιμο. Έτσι βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση, δουλεύει η καρδιά και μειώνετε το σωματικό σας βάρος και η γυμναστική γίνεται διασκέδαση!

Τα inline skates πατίνια έχουν ψηλές μπότες για επιπλέον στήριξη και σταθερότητα στον αστράγαλο με περισσότερα δεσίματα, όπως οι μπότες του ski, ενώ σχεδόν όλα τα πατίνια διαθέτουν φρένο στην φτέρνα τοποθετημένο πίσω στο δεξί πόδι, το οποίο κάνει πολύ εύκολο το σταμάτημα για αρχάριους.

Τέλος, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να φρενάρει και να σταματήσει κάποιος με το ίδιο του το σώμα χωρίς να εξαρτάται από το “τακουνάκι-φρένο” που υπάρχει στο πίσω μέρος του δεξιού ποδιού, κάτι που δίνει στο skater αμέτρητες ώρες προπόνησης και περιθώρια βελτίωσης από άποψη τεχνικής.

Ποια είναι τελικά η σωστή επιλογή για έναν αρχάριο? Inline skates ή πατίνια με 4 ρόδες?

Η επιλογή του πατινιού που θα επιλέξετε είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Εάν αισθάνεστε τύπος vintage τότε τα quads είναι φτιαγμένα για εσάς. Εάν πάλι είστε τύπος της ταχύτητας, τότε προτιμήστε τα inline skates.
Ότι και να επιλέξετε, μην ξεχνάτε την ασφάλεια σας, φορώντας πάντα προστατευτικό εξοπλισμό στα χέρια και στα πόδια σας καθώς και κράνος στο κεφάλι σας.

Καλό ξεκίνημα και καλή διασκέδαση!