You are currently viewing Οδηγός αγοράς πατινιών inline skates

Οδηγός αγοράς πατινιών inline skates

Ήρθε η ώρα να αγοράσετε τα δικά σας πατίνια αλλά δεν ξέρετε τι πατίνια πρέπει να πάρετε. Υπάρχουν τόσα πολλά είδη, χρώματα, εταιρείες, μοντέλα που δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε. Η Σχολή Slalom Roller School είναι εδώ για να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Πώς ξέρω τι Inline Skates να αγοράσω;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ποιο πατίνι είναι το κατάλληλο για εσάς. Οι 5 πιο βασικοί αναλύονται παρακάτω:

Ηλικία

  • Εάν τα πατίνια που θέλετε να αγοράσετε είναι για ένα παιδί, τότε τα αυξομειούμενα πατίνια είναι τα ιδανικά γιατί είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδικά πόδια. Όπως μεγαλώνει το πόδι του παιδιού, έτσι αναπτύσσεται ανά 3-4 νούμερα και το μέγεθος των πατινιών και μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Τα αυξομειούμενα πατίνια συνοδεύουν τα παιδιά έως ότου σταθεροποιηθεί το πόδι τους και μέχρι το μέγεθος 40-41 και αυτό μακροπρόθεσμα σας εξοικονομεί μερικά χρήματα.
  • Εάν τα πατίνια είναι για κάποιον έφηβο ή ενήλικα, τότε θα πρέπει να έχει αποφασίσει τι είδους πατίνι θα διαλέξει ανάμεσα από τις κατηγορίες πατινιών που υπάρχουν. Το σταθερό πλέον μέγεθος του ποδιού, κατευθύνει την αγορά σε ένα σταθερό μεγεθολόγιο. Τα πατίνια αυτά είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέξουν τις επιβαρύνσεις που θα δεχτούν από έναν ενήλικα για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Είναι σαφώς πιο στιβαρά σε σχέση με τα παιδικά, γι αυτό και δεν συνιστούμε στους ενήλικες να αγοράζουν παιδικά ρόλλερς.

Επίπεδο δεξιοτήτων

Το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων σίγουρα παίζει ρόλο στην αγορά των πατινιών.

  • Εάν είστε τελείως αρχάριος θα ήταν καλό να επιλέξετε ένα πατίνι ανάμεσα στις κατηγορίες Recreation/Fitness ή τα Freestyle, ανάλογα με τον σωματότυπο σας και την διάθεση σας για πατίνια. Η ποικιλία είναι μεγάλη γιατί είναι τα πιο εμπορικά από όλες τις εταιρείες αφού απευθύνονται στους περισσότερους. Οι διαφορές τους είναι αρκετές τόσο στο θέμα της μπότας αλλά όσο και του άξονα. Τα Recreation / Fitness έχουν μαλακή μπότα οπότε τα αισθάνεστε πιο μαλακά στο πόδι σας και ενδείκνυνται για δρομολόγια. Τα Freestyle έχουν εξωτερικά σκληρή μπότα που τους δίνει μια σταθερότητα για να σας καλύπτουν στα μικρο-αλματάκια και τα κόλπα που θα κάνετε κατά τις διαδρομές σας μέσα στην πόλη ή σε κάποιο skatepark.
  • Εάν είστε μέτριος ή προχωρημένος τότε σαφώς θα έχετε ήδη σχηματίσει μια γνώμη σχετικά με το τι θα θέλατε να αγοράσετε για να μπορέσετε να εξελιχτείτε στα rollers αλλά υπολογίζοντας παράλληλα και το που, πότε και πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε πατίνια. Έτσι οι προχωρημένοι μπορούν να μεταπηδήσουν ακόμη και σε Aggressive ή Off-Road πατίνια.

Το πιο σημαντικό πάντως ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων είναι να αισθάνεστε άνετα μέσα στα rollers που θα αγοράσετε… και όταν λέμε άνετα, εννοούμε να αισθάνεστε ότι η μπότα αγκαλιάζει το πόδι σας γύρω γύρω σαν γύψος αλλά χωρίς να σας πονάει πουθενά, να υπάρχει λίγος «αέρας» μπροστά στα δάχτυλα και να έχετε ένα καλό πάτημα.

Είστε άνδρας ή γυναίκα?

Οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής inline skates, όπως πχ. η Rollerblade και η Powerslide, βγάζουν μοντέλα πατινιών που χωρίζονται ανάλογα με το φύλο. Ανάλογα με το εάν αφορούν γυναίκες ή άντρες, κορίτσια ή αγόρια, οι κατασκευαστές αλλάζουν την εφαρμογή, το χρώμα και το μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.

  • Ανδρικά – Τα ανδρικά μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για τα πόδια ενός άνδρα και ακολουθούν το μέγεθος των ποδιών τους. Τα ανδρικά πόδια είναι συνήθως πιο φαρδιά στα πέλματα και για τον λόγο αυτό συνήθως κατασκευαστικά είναι πιο φαρδιά στο κουντεπιέ και στις πατούσες. Τα μοντέλα unisex περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία και εμφανίζονται στις κατηγορίες των ανδρικών πατινιών.
  • Γυναικεία – Τα γυναικεία μοντέλα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες. Οι μπότες είναι συνήθως ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές που βρίσκονται στα ανδρικά μοντέλα και το μπροστινό μέρος του ποδιού είναι μερικές φορές ελαφρώς στενότερο για καλύτερη εφαρμογή στη γυναικεία ανατομία.
  • Unisex – Τα πατίνια unisex είναι τα πιο συνηθισμένα. Αυτά τα πατίνια βασίζονται στο μέγεθος των ανδρών, αλλά έχουν σχεδιαστεί για χρήση τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Ανάλογα με την κατασκευή του ποδιού σας και τον σωματότυπο σας μπορείτε να βολευτείτε καλύτερα με ένα unisex πατίνι.
  • Αγόρια / κορίτσια – Το μέγεθος και η εφαρμογή στα παιδικά πατίνια είναι το ίδιο μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στο χρώμα. Τα πατίνια που απευθύνονται στα παιδιά είναι αυξομειούμενα και ρυθμίζονται σε μέγεθος ανά 3 νούμερα για να προσαρμόζονται στην ανάπτυξη των ποδιών των παιδιών μέχρι το μέγεθος 40,5-41! Άρα η επιλογή ανάμεσα στα παιδικά πατίνια είναι απλώς θέμα γούστου.

Πόσα χρήματα να διαθέσω?

Δεν έχει νόημα να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα από ό, τι είναι απαραίτητο αλλά να έχετε κατά νου ότι και το πολύ φτηνό συνήθως μας βγαίνει τελικά πιο ακριβό. Στα πατίνια θα διαπιστώσετε ότι η ποιότητα πολλών πατινιών αντικατοπτρίζεται από την τιμή. Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το κόστος, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του πατινιού. Μπορεί στην εμφάνιση να μην το καταλαβαίνετε , ειδικά αν είστε τελείως αρχάριος, αλλά στην πράξη και στην πορεία του χρόνου, τα σωστά υλικά σας βγάζουν ασπροπρόσωπους. Επίσης, ένα χαμηλής ποιότητας πατίνι, μπορεί να επιτρέψει κάποιον τραυματισμό λόγω της κακής κατασκευής του ή να «τινάξει τα πέταλα» ακόμη και εν κινήσει, κάτι που σίγουρα δεν το θέλετε.

Τι μέγεθος πρέπει να πάρω;

Το μέγεθος στα Inline Skates διαφέρει ελαφρώς από μάρκα σε μάρκα, αλλά ακόμη και από μοντέλο σε μοντέλο της ίδιας μάρκας. Εκτός εάν αναφέρεται συγκεκριμένα στην περιγραφή του προϊόντος, συνιστούμε γενικά να έχετε ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το μέγεθος του ποδιού σας.
Για να βρείτε το μέγεθος του ποδιού σας μπορείτε να ζωγραφίσετε το πέλμα σας σε ένα κομμάτι χαρτί και να το μετρήσετε με μια μεζούρα – έτσι θα ξέρετε πόσα εκατοστά είναι το πέλμα σας και αυτό θα σας βοηθήσει στο να βρείτε το πιο ιδανικό μέγεθος. Οι περισσότερες εταιρείες αναφέρουν στο μεγεθολόγιο τους αναλυτικά το ευρωπαϊκό (EUR), το αγγλικό (UK), το αμερικάνικο (US) μεγεθολόγιο και το μέγεθος της μπότας σε εκατοστά (MUNDOPOINT).
Να έχετε στο νου σας, ότι το μεγαλύτερο παπούτσι μπορεί να μικραίνει τοποθετώντας ένα καλό πάτο εσωτερικά. Το μικρό όμως μέγεθος, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεγαλώσει.

Εκτός από τους 5 αυτούς πιο βασικούς παράγοντες για την επιλογή του σωστού πατινιού σας, η μορφολογία των Inline Skates παίζει επίσης ρόλο. Τα μέρη από τα οποία αποτελούνται τα πατίνια (ρόδες, άξονες, bearings κτλ), διαφοροποιούν την απόδοση τους στο δρόμο, όμως αυτό είναι κάτι που απασχολεί περισσότερο τους προχωρημένους inline skaters και τους αθλητές.

Σε όλες τις περιπτώσεις σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε τα εξειδικευμένα καταστήματα, όπως το Slalom Shop (slalomshop.gr), όπου η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου θα σας βοηθήσει να έχετε την καλύτερη δυνατή αγορά. Το ιδανικό επίσης είναι να μπορείτε να προβάρετε τα πατίνια που θέλετε να αγοράσετε, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω απόστασης, τότε συμβουλευτείτε το άρθρο «Πώς να βρεις το σωστό μέγεθος για τα πατίνια σου όταν αγοράζεις από το Internet»